Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt Darázs István

Hosszú, súlyos betegséget követően, életének 65. évében elhunyt Darázs István, a magyar korcsolyasport, ezen belül a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás egyik meghatározó alakja.

Az egykor Zuglóban élő Darázs István nemcsak szülőként, hanem sportvezetőként is sokat tett a short track Magyarországon való meghonosításáért. Két gyermekét, Pétert és Rózsát még Jászberényben tanította meg korcsolyázni, majd velük együtt Zuglóba költözött, hogy minél közelebb legyenek a Gyakorló Jégcsarnokhoz. Mindkét gyermekéből válogatott short track-es lett, Rózsa tagja volt az első magyar sikerváltónak, amely a 2009-es, torinói Európa-bajnokságon 3000 méteren sporttörténelmi aranyérmet nyert. Péter pedig Eb ezüsttel és bronzzal gazdagította a magyar short track éremgyűjteményét. Darázs István apaként egyre inkább elmerült a sportágban, olyannyira, hogy végül a vezetőjévé nevezték ki. Nagy szerepe volt a short track-es generáció kinevelésében. Neki köszönhető, hogy a magyar versenyzők és edzők megismerhették a kanadai iskolát, és hogy a kínai Zhang Lina Magyarországon kezdett el dolgozni.

Darázs István short track iránti rajongását az utolsó napokban is bizonyította: még megvárta, hogy szeretett sportága megünnepelhesse a vasárnap záruló, debreceni Európa-bajnokság magyar sikereit, majd kedden örökre lehunyta a szemét. Halálával a sportág és Zugló egy igazi sportembert veszített el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb