Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A klímastratégia nem csak az önkormányzaté

A Zöld Zugló Közösségi Klímastratégiáról tartottak képzést és workshopot a projekt kidolgozói a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat gazdasági társaságai és intézményei számára.

Az eseményen megjelentek előbb Zugló Klímastratégiájáról hallgattak meg előadást, majd a szervezeti egységek, osztályok és gazdasági társaságok műhelymunka keretében tehettek javaslatot a stratégia saját munkaterületükön történő megvalósítására.

A rendezvényt megnyitó Csikai Mária, az önkormányzat Pályázati Osztályának projektmenedzsere kiemelte: kérni fogják a városvezetéstől, hogy a workshopon elhangzott ötletek realizálására az önkormányzat a jövő évi költségvetésébe – lehetőségeihez mérten – biztosítson fedezetet.

Klímastrartégia fórum

A Zöld Zugló Közösségi Klímastratégiát Beleznay Éva építész-várostervező, a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete alelnöke, projektszakértő ismertette meg a képzésen megjelentekkel. Mint elmondta, az éghajlatváltozás negatív hatásai tették szükségessé a Klímastratégia kidolgozását, mégpedig olyat, amelynek megvalósításában a lakosság is tevőlegesen bekapcsolódik, mert nélkülük nem lehet megfelelő eredményt elérni.

A projektszakértő kihangsúlyozta, Zugló 2030-ig a károsanyag-kibocsátás 40 százalékos mérséklését tűzte ki célul, ezt a kerület adottságainál fogva főként az önkormányzati- és magántulajdonú épületek energiahatékonyságának a javításával, az átmenő forgalom mérséklésével, az alternatív közlekedési módok elterjesztésével, illetve a zöld felületek megóvásával lehet elérni.

Beleznay Éva aláhúzta, az elkészült Klímastratégia nem a zuglói önkormányzaté, hanem minden kerületi lakosé, akikkel a városháza partnerségben kívánja elérni a célkitűzéseket, amelyek megvalósításában az önkormányzat korlátozott anyagi lehetőségei miatt fontos szerepe lesz a sikeres pályázatoknak. A projektszakértő továbbá arra is kitért, hogy a klímastratégia az emberek környezeti problémákhoz való hozzáállásán is szeretne változtatni, az idősebbeknél a szemléletváltás, míg a fiataloknál a szemléletformálás a cél.

Ennek kapcsán Fleisz Bálint, az ABUD mérnöki iroda munkatárs, projektmenedzser bejelentette, a Klímastratégia keretében 47 zuglói iskolában és óvodában indult Klíma Kupa, amely játékos formában segíti a gyerekek környezettudatos nevelését és szemléletformálását.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb