Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Környezetvédelemre 10,3 milliós támogatást kaptak a civil szervezetek

Civil szervezetek környezetvédelmi pályázatának elbírálása, a kerületi tűzoltóság támogatási kérelmének elfogadása, Egészséges utcák programban való részvételhez pályázat benyújtása – ezekről döntött csütörtöki ülésén a képviselő-testület, amely továbbra sem fogadta el a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) napirend előtti felszólalásában a városvezetés elmúlt időszakban végzett munkájával kapcsolatban tett fel kérdéseket. Egyebek mellett arról érdeklődött, hogy mi valósult meg az 50 millió forintos keretösszegű közösségi költségvetés terveiből, hogy áll a két éve eldöntött buszmegálló építése, az önkormányzat vállalásának megfelelően mikor végzi el a Teleki Blanka Gimnázium tatarozásának ráeső részét, a ciklus során hány önkormányzati tulajdonú bérlakás épült és mennyi lett felújítva. A képvelő arról is érdeklődött, hogy a kerületi fenntartású óvodák, bölcsődék és játszóterek közül hány újult meg, mennyibe került a Bosnyák téri kerületközpont tervezése, öt év alatt mekkora összeget fizetett a városháza a Varga ügyvédi irodának közbeszerzési tanácsadásra és Zugló mennyit költött médiacélokra.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) elmondta, írásban fog válaszolni a képviselő kérdéseire, majd hozzátette: mindezek a polgármesteri teendők átadás-átvételének dokumentumaiban is szerepelni fognak.

Támogatások

A kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kérelmére a képviselő-testület a szervezet számára 1,9 millió forintos támogatást szavazott meg. A dotációt a lánglovagok az Egressy úti laktanyában lévő, több évtizede használatban lévő, tönkrement konyhai eszközök, irodai kisbútorok cseréjére és pótlására használják fel, hogy az ügyeletben lévő állomány a beavatkozások közötti időt megfelelő körülmények között tölthesse el.

A testület elbírálta a kerületi civil szervezetek 2024. évi környezetvédelmi programjainak támogatására beérkezett pályázatokat. A tenderen 22 egyesület és alapítvány indult, közülük 18 kapott 200 ezer és 800 ezer forint közötti, összesen 10,3 millió forint összértékű támogatást.

Fotók: Subits-Tóth Gergő

Beszámoló

A képviselő-testület ismét nem fogadta el a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (Zuglói Zrt.) 2023. évi tevékenységéről szóló jelentését. A grémium az előterjesztést már 2024 májusában és júniusában is tárgyalta, de egyik alkalommal sem hagyta jóvá.

Rózsa András képviselő (Momentum) felszólalásában kiemelte, Bernula István, a Zuglói Zrt. vezérigazgatója az előterjesztéshez csatolt levelében jelezte, az éves beszámoló cégbírósági letétbe helyezésének és közzétételének elmulasztása jogkövetkezményekkel járhat. A dokumentumban az is szerepel, hogy a képviselő-testület mindig indoklás nélkül utasította el a beszámolót. A politikus szerint a testület a beszámoló megvitatásakor mindkét esetben egyértelművé tette, mi a problémája az előterjesztéssel. Rózsa András úgy vélte, a Zuglói Zrt.-nél jelenleg is komoly problémák vannak, városüzemeltetési tevékenysége kritikán aluli.  Példaként említette, hogy a nyár folyamán a gyűjtőládákból hetekig nem szállították el a kutyaürüléket, ilyen mulasztás még a korábbi, sokat kritizált vezérigazgató alatt sem fordult elő. Ennél kisebb dologért is kezdeményezték már cégvezető menesztését.

Várnai László szerint meghökkentő, hogy a testület kétszer nem fogadta el a beszámolót, ennek kapcsán a cégvezetőnek el kellene gondolkoznia azon, hogy beadja a lemondását, már csak azért is, mert a kerület valamennyi politikai szereplője részéről nagyon kemény kritikák fogalmazódtak meg a Zuglói Zrt. munkájával kapcsolatban. Ennek legfőbb oka, hogy számos fedezettel rendelkező fejlesztés várat magára. Miközben tavasszal elfogadták a költségvetést a beruházások még csak a tervezés, vagy közbeszerzés alatt állnak és egyetlen lakásfelújítás sem volt. A cég telephelyén jelentős mennyiségű hulladékgyűjtő van felhalmozva, ahelyett, hogy ezek a közterületen lennének. A képviselő szerint nagyfokú oda nem figyelésre vall, hogy a társaságnál senki nem vette észre: lejárt a kutyaürülék gyűjtési szerződés, így a zacskók a 40 fokos hőségben hetekig a közterületen bűzlöttek. A fű nincs lenyírva, mindenütt áll a szemét, mert a zöldterületekre fordítható egymilliárdos keretösszeg elfogyott és ezt az illetékes nem jelezte a tulajdonosnak, így kérdéses, hogy ősszel pénz hiányában hogy valósul meg a lombgyűjtés. Várnai László úgy látta, ezek azt mutatják, hogy a 155 fős cégnél nagyon nagy bajok vannak.

Bernula István Várnai László kérdéseire reagálva kiemelte, a kutyaürülék gyűjtésben volt kiesés, de ez nem hetekig, vagy hónapokig tartott. Négy nap elteltével munkához látott az új alvállalkozó és egy hét alatt rendbe tette az összes tárolót. Ezt követően több olyan gyűjtőedényt is találtak, amelyet ismeretlenek tele hordtak kommunális hulladékkal, ezt fotóval is dokumentálták. Éppen ezért határozottan visszautasítja cége ilyen irányú negatív megítélését.

A vezérigazgató válaszában rámutatott, a zöldfelület kezeléssel kapcsolatban már márciusban jelezték, hogy a költségvetési kereten túli, képviselők által megfogalmazott pótlólagos igények kielégítése a cég büdzséjét túlterheli, ezáltal július végére a pénzkeret kimerül. Ez ugyan a Zuglói Zrt. működését nem veszélyezteti, de ez olyan probléma, amivel foglalkozni kell a tulajdonosnak és döntést kell hoznia az ügyben. Amíg ez nem születik meg a társaság belső forrásátcsportosítással látja el a feladatát. Jelezte, hogy az egymilliárdos keretből még 180-190 millió áll rendelkezésre. A szemétgyűjtő beszerzésnél az önkormányzat a Zuglói Zrt. szakmai észrevételeit nem vette figyelembe, jóval többet rendelt, mint amennyit a cég javasolt. Csak egyetlen képviselő jelezte a Zuglói Zrt.-nek, hogy körzetében hány edényt igényel, a többit a szükségletek figyelembevételével saját szakembereik döntése alapján helyezték el a közterületeken.

A képviselők az ülésen szerették volna meghallgatni az E-Co Housing projektet értékelő ideiglenes bizottság elnökének szóbeli tájékoztatóját, azonban Vida Attila képviselő (LMP) távolléte miatt ez meghiúsult. A grémium ezért felszólította a munkacsoport vezetőjét, hogy szeptember 24-ig írásban küldje el a bizottság megállapításait a Zuglói Polgármesteri Hivatalnak és valamennyi kerületi önkormányzati képviselőnek.

A bizottságot a képviselő-testület 2022 őszén azért hozta létre, hogy vizsgálja meg, miért nőtt meg jelentősen az Európai Unióval 2019 augusztusában aláírt támogatási szerződésben rögzítetthez képest az E-Co Housing – Több, mint lakóház projekt önkormányzati forrásigénye és lett jóval kisebb a produktum.

Az önkormányzat 2018 októberében nyert 1,5 milliárd forintos uniós támogatást a Több mint lakóház elnevezésű pályázatával az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programja keretében 25 lakásos okos bérház építésére. A városvezetés a projekt megvalósítására a Gizella utca 14–16. szám alatti telket jelölte ki. Mire a koronavírus-járvány után a projekt a megvalósítás szakaszába lépett a beruházás költsége több mint 700 millió forinttal nőtt meg. Erre azonban az önkormányzatnak nem volt forrása, ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy az E-Co-Housing-féle nyertes pályázatban vállalt energiahatékony közösségi lakóházat egy önkormányzati tulajdonú lakóház felújításával helyettesíti. Erre a célra a grémium a Mexikói út 11b. alatti ingatlant jelölte ki. A program befejezését szolgáló alternatív megoldást az Európai Bizottság UIA Program Igazgatósága elfogadta.

A grémium felkérte a polgármestert, hogy írásban tájékoztassa a képviselőket Zugló 2024. évi költségvetési rendeletében szereplő beruházások és felújítások megvalósulásokról, azok tényleges költségeiről, az esetlegesen meg nem valósult fejlesztések elmaradásának okáról.

A képviselők elfogadták a polgármester első félévben átruházott hatáskörben hozott döntéseiről és intézkedéseiről szóló beszámolóját.

Pályázat

A testület úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az Európai Unió és a magyar kormány által finanszírozott Egészséges utcák program Befogadó kertek, Találkozások utcája és Közös értékek – Közös tér projektjében való részvételre. Az önkormányzat az elnyert támogatásból a Németpróna utca – Pöstyén utca, a Tábornok utca – Őrnagy utca – Utász utca és a Cserei utca felújítását szeretné megvalósítani.  A grémium bruttó 20,6 millió forintot hagyott jóvá a három projekt támogatási kérelemének benyújtásához és a pályázat előkészítéséhez.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb