Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fejlesztőcsomagok és képzéssorozat a zuglói bölcsődékben és óvodákban

A XIV. Kerület Zugló Önkormányzat a Zuglói Egyesített Bölcsődékkel, a Zuglói Egyesített Óvodával és a MEZŐ TANDEM Közhasznú Egyesülettel, mint együttműködő partnerekkel pályázatot nyújtott be a Fővárosi Szociális Közalapítvány által kiírt pályázati kiírására, amelyet megnyert. A pályázati tevékenységek 2024. május 1. – 2024. október 31. között fognak megvalósulni.

Mik a projekt legfontosabb céljai?

A Zuglói Egyesített Bölcsődékben és a Zuglói Egyesített Óvodákban egyre többször fordul elő, hogy számos külföldi, magyarul nem beszélő gyermeket iratnak be a szüleik. 2022 óta pedig több, Ukrajnából menekült gyermeket vesznek fel a közoktatási intézményeinkbe. Projektünk keretein belül egy szakmai és érzékenyítő továbbképzés megvalósításán keresztül szeretnénk egy áthidaló megoldást biztosítani, egy olyan továbbképzéssel, amely során a bölcsődei kisnevelők és az óvodapedagógusok számára a módszertani tudás mellett hasznos eszközkészletet nyújtunk át és az intézmények számára pedig különböző fejlesztőjáték-csomagokat biztosítunk. Főbb célunk, hogy így támogassuk a bölcsődei és óvodai szakembereket az ukrán menekült és az idegen anyanyelvű gyermekek fejlesztő és társas integrációjában.

Mi történt eddig?

A szaktanácsadásokat megelőzően 34 intézményvezető töltötte ki az online igényfelmérést, és a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola 3 magyar mint idegen nyelv tanára látogatott el a 34 tagintézménybe és elbeszélgettek az intézményvezetőkkel és a képzésben résztvevőkkel; felmérték az intézmények eszközellátottságát és a konzultáció után összeállítottak az intézmények számára egyéni fejlesztőcsomagokat. Az online egyéni kérdőíveket pedig kitöltötték a képzésben résztvevő 43 bölcsődei és óvodai szakember.

A Zuglói Egyesített Bölcsődék és a Zuglói Egyesített Óvoda gondozóit, nevelőit és óvodapedagógusai számára a képzést a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola magyar mint idegen nyelvi munkaközösség (MID) tanárai fogják tartani. A továbbképzés két alkalommal a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában fog megvalósulni szeptemberben végén és október közepén. Az első képzési alkalom nagy sikerrel zárult szeptember 23-án. A képzésen 43 bölcsődei kisgyermeknevelő és óvodai tanító vett részt. A szakmódszertani tudás mellett a képzésen résztvevő szakemberek fejlesztőeszközöket vihettek haza magukkal, melyeket nevelőmunkájuk során fognak tudni alkalmazni. Október 2-án, október 3-án és október 4-én lezajlottak a hospitálások, melyeken a két alkalmas képzésen résztvevők, néhány intézményvezető és a projekt szakmai koordinátorai is részt vettek. Október 11-én pedig megtartottuk a második és egyben záró képzési alkalmat. A képzés a résztvevők visszajelzései alapján hozzájárult a képzésen résztvevők szakmai felkészültségéhez, a résztvevők sok ötlettel és gyakorlati példával gazdagodhattak a képzés során. Köszönjük a részvételt!

A bölcsődei és óvodai intézményeink alapdokumentumainak ukrán nyelvre való fordítása is elkészült és reméljük, hogy ezek segíteni fogják az ukrán családok bevonását, eligazítását és tájékoztatását.

Fotók: mizuglonk.hu

Mi lesz még?

A zuglói tagintézményeknek fejlesztőjáték-csomagokat és digitális eszközöket fogunk átadni előzetes igényfelmérés szerint. A továbbképzés zárásaként minden résztvevő rendelkezésére fogjuk bocsátani a továbbképzést összefoglaló, módszertani kézikönyvet ezzel hozzájárulva a tanfolyamon elsajátított tudás könnyebb hasznosulását és széleskörűbb átadhatóságát. A bölcsődei és óvodai intézményeink alapdokumentumainak ukrán nyelvre való fordítása pedig segíteni fogja az ukrán családok bevonását és tájékoztatását.

Partnerek

A projekt “A zuglói bölcsődék és óvodák intézményrendszerének komplex fejlesztése az ukrán menekült gyermekek integrációja érdekében” az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája által biztosított forrásokból, Budapest Főváros Önkormányzata által meghatározott feltételekkel a Fővárosi Szociális Közalapítvány által kiírt és lebonyolított “Ukrajnából menekült gyermekek ellátása és befogadása” nevű koragyermekkori ellátást támogató pályázat keretében valósulhat meg.

Fejlesztőcsomagok és képzéssorozat a zuglói bölcsődékben és óvodákban

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb