Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megválasztották a képviselő-testület tisztségviselőit

Rendkívüli ülésen választották meg csütörtökön Zugló három alpolgármesterét, a képviselő-testület bizottságainak az elnökeit és tagjait, valamint az önkormányzat tanácsnokait. Az ülésen bejelentették a DK és a Fidesz–KDNP frakció megalakulását.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Rózsa András polgármester arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a listás képviselői mandátumáról lemondott Kis Ilona helyére az Összefogás Zuglóért Egyesület (ÖZE) Sógor Lászlót delegálta a képviselő-testületbe. A polgármester azt is elmondta, hogy dr. Tiba Zsolt jegyző távozásával a továbbiakban jegyzői jogkörrel végzi a munkáját dr. Pechó Napsugár aljegyző.

Sógor László eskütételét követően Rozgonyi Zoltán bejelentette, hogy a vezetésével megalakult a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja, Lepsényi László pedig arról tájékoztatta a grémiumot, hogy az irányításával létrejött a DK frakció. Mindkét politikus kihangsúlyozta, esküjükhöz híven a zuglói választópolgárok szolgálatában, a közjó érdekében kíván tevékenykedni.

Alpolgármesterek megválasztása

A képviselő-testület Rózsa András polgármester javaslatára titkos szavazással alpolgármesterré választotta Várnai László (CivilZugló), Kinisch Andrea (DK) és Hevér László György (DK) egyéni önkormányzati képviselőt. Bitskey Bence, a szavazatszámláló bizottság elnöke elmondta: a szavazás rendben zajlott. A választást követően Zugló új alpolgármesterei letették hivatali esküjüket.

Bomba Gábor képviselő (MKKP) a napirendi ponttal kapcsolatban módosító indítványt nyújtott be, melyet a testület elutasított. A képviselő szóbeli kiegészítőjében kijelentette: az előző választási ciklus tapasztalatai alapján pártja nem tartja indokoltnak, hogy Zuglónak további három alpolgármestere legyen. A feladatokat két alpolgármester is képes ellátni, ugyanis a munkavégzés érdekében a grémium az előző ülésen 12 fővel megemelte a Polgármesteri Hivatal létszámát. A képviselő úgy vélekedett, hogy egy harmadik alpolgármester megválasztásának jelentős költségkihatásai vannak. Az előző ciklusban a testületi üléseken tanúsított aktivitásuk alapján pártja Várnai Lászlót és Hevér László Györgyöt javasolja a jelölőlistára felvenni.

Rózsa András válaszában kiemelte, nem érti Bomba Gábor módosító indítványát, ugyanis abban nem két alpolgármesterre tett javaslatot, hanem kihúzta az előterjesztésből Kinisch Andrea nevét. A polgármester arra hívta fel a politikus figyelmét, hogy egy képviselő munkáját csak a felszólalásai száma alapján nem lehet minősíteni. Kinisch Andrea a gyermekvédelem területén kimagasló szakmai munkát végzett és nem véletlenül kívánják ezt a témát alpolgármesteri szintre emelni. A polgármester megjegyezte, az új testület által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) rendelkezik arról, hogy Zuglónak hány alpolgármestere lehet. Ha ezen Bomba Gábor változtatni szeretne, az SZMSZ módosítását kell kezdeményeznie.

Fotó: Balogh Róbert

Bizottságok létrehozása

A grémium megválasztotta a képviselő-testület állandó bizottságok elnökeit és a tagjait. Sógor László hozzászólásában úgy vélte, a Fidesz még soha nem kapott olyan sok pozíciót, mint most, a választáson 12 százalékos támogatottságot elérő ÖZE viszont egyet sem.

Rózsa András válaszában kifejtette, az ÖZE jelöltje az alakuló ülésen lemondott a mandátumáról, a helyzet tisztázására telefonon beszélt Békefi Lászlóval, az egyesület elnökével, azonban kérdéseire nem kapott érdemi választ és ígéretével ellentétben nem kereste a polgármestert. Miután Sógor László letette az esküt, a testületi ülés után egyeztetni fog vele a bizottsági munkában való részvételéről.

Győrffy Péter úgy vélte az eggyel több alpolgármester, a tanácsnokok és a külső bizottsági tagok számának növelése jelentős költségvetési tétel, ezért pártja csak a kulturális, a nemzetiségi és közrendvédelmi tanácsnoki poszt létrehozását szavazza meg. Egyben jelezte, nem támogatja a helytörténeti és emlékezetpolitikai feladatok ellátását, Csíkcsicsó és Alsórákos külhoni magyar testvértelepülésekkel való kapcsolattartást, az egyházi kapcsolattartást és a nemzeti ünnepek és megemlékezések rendezvényeinek felügyeletét ellátó tanácsnoki helyek létrehozását. Győrffy Péter azt is elmondta, hogy az MKKP nem támogatja Tóhné Rahói Judit külső bizottsági taggá való megválasztását, mert a sajtóban megjelent cikkek szerint vezető tisztségviselője volt annak a cégnek, amelyik a Covid idején jelentős számú, erősen túlárazott lélegeztető gépet szerzett be Kínából.

Rozgonyi Zoltán felszólalásában azt kérte képviselőtársaitól, hogy mindenki mellőzze a hasonló a személyeskedő megnyilatkozásokat, mert aki azt vizsgálja, és annak alapján ítélkezik, hogy az elmúlt időszakban kiről mit írtak az egyes sajtóorgánumok rossz úton jár, és az együttműködést nehezíti meg.

Szavazás a tanácsnokról

A grémium határozott a tanácsnokok személyéről is. A képviselő-testület Bitskey Bencét (DK) a kulturális feladatok, Czeglédi Jánost (Mi Hazánk) a közrendvédelmi feladatok, dr. Juhász-Pintér Pált (Fidesz) a helytörténeti és emlékezetpolitikai feladatok, Borbély Ádámot (Fidesz) Csíkcsicsó és Alsórákos kühoni magyar testvértelepülésekkel való kapcsolattartást, Talpassyné Nagy Margitot (Fidesz) a nemzetiségi ügyeket, Tóthné Ferencsák Klárát (Fidesz) az egyházi kapcsolattartást, míg Matyasovszki Tamást (Fidesz) a nemzeti ünnepek és megemlékezések rendezvényeinek felügyeletét ellátó tanácsnoknak választották meg.

A képviselő-testület bizottságai

Városfejlesztési Bizottság

Elnök: Moldoványi Zsolt (CivilZugló)
Tagok: Bitskey Bence, Szabó Gábor, Matyasovszki Tamás, Nagy Dávid, Szulovszky Balázs, Lovas Mariann

Pénzügyi és Költségvetési Bizottság

Elnök: Rozgonyi Zoltán (Fidesz)
Tagok: Bomba Gábor, Bitskey Bence, Szabó Gábor, Rozenberszki Ferenc, Seiler Tamás, Gécziné Cseke Vanda

Gazdasági Bizottság

Elnök: Ruskal-Klemm Csilla (Momentum)
Tagok: Győrffy Péter, Moldoványi Zsolt, Tóth Attila, Borbély Ádám, Kocsis-Barna Tamás, Háhn-Zágon Zsuzsanna, Szabó Attila István, Tóthné Rahói Judit

Jogi és Ügyrendi Bizottság

Elnök: Lepsényi László (DK)
Tagok: Ruskal-Klemm Csilla, dr. Juhász-Pintér Pál, Bitskey Bence, Dobos Zoltán, Márkus János, Solt Zoltán

Népjóléti Bizottság

Elnök: Tóth Attila (DK)
Tagok: Bomba Gábor, Czeglédi János, Tóthné Ferencsák Klára, Drevenka Monika, Karácsony Mihály, Lévai Sándor

Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság

Elnök: Szabó Gábor (Momentum)
Tagok: Győrffy Péter, Lepsényi László, Talpassyné Nagy Margit, Csabina-Etényi Zsuzsanna, Kepes Ágnes, Bánhalmi Gábor

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb