A batornyul.blog.hu háziasszonya, Erzsike a tavasz egyik ajándékából, a medvehagymából készült ételét ajánlja, valamint azt a sertésszűzreceptjét, amelyet több mint ezren tekintettek meg a blogján, és többen jelezték, hogy sikeresen el is készítették.
Sertésszűz vargányás mártással, dödöllével
Három személyre 60 dkg sertésszűz (4 személyre vásároljunk 2 db-ot, ami 80-90 dkg), só, frissen őrölt tarka bors, 2 tk. őrölt vargányagomba vagy pár darab szárított, 2 közepes fej salottahagyma vagy lila hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, kakukkfű, majoránna, bazsalikom vagy 2 tk. provence-i fűszerkeverék, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 dl tej, 2 dl tejszín vagy kókusztej, 2 ek. kacsazsír szükséges.
A szűzérmét lehártyázom, ferdén ujjnyi vastagra szeletelem, a hússzeleteket kézzel finoman ellapítom. Mindkét oldalát sózom, egyik oldalát borsozom, majd a kacsazsíron oldalanként 3-3 percig sütöm. Tálra szedem, alufóliával letakarom. Az apró kockára vágott kenyeret tejbe áztatom.
A serpenyőbe, amelybe a húst sült, ha kell még, kevés kacsazsírt teszek, és a karikára vágott hagymát kb. 5-10 percig dinsztelem (hogy a hagyma teljesen szétessen, vizet vagy leves alaplevet öntök hozzá), ráteszem a zúzott fokhagymát, a fűszereket. Hozzáadom a szárított, őrölt vargányaport. A krémes mártáshoz hozzáteszem a tejből kinyomkodott kenyeret (sűrítő anyag), a tejszínt, végül a maradék tejet.
A hússzeleteket visszateszem, pár percig együtt párolom, az edényt csak rázogatom, hogy a szeletek egyben maradjanak. Dödöllével tálalom, ennek a sütéséhez kacsazsírt használtam.
Csirkemell medvehagymás mártással
A medvehagymából vehetünk több csokorral, bátran fagyasztható és bármikor felhasználható.
Hozzávalók 4 főre: 70-80 dkg csirkemellfilé, 1 csokor medvehagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt tarkabors, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj vagy 5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj, a körethez 1 csomag durum orsótészta.
A mellfilét szeletekre vágom, sóval, borssal meghintem, 15 percig állni hagyom. A tésztát kifőzöm forró sós vízben, 1-2 ek. olajjal, így nem tapad össze. A főzőléből kimerek 10 merőkanállal, amit majd a mártáshoz teszek.
A hússzeletek mindkét oldalát vajon vagy olajon átpirítom, tálra teszem. A megmaradt zsiradékon az apróra vágott fokhagymát és medvehagymát átforgatom és a tészta levével felengedem. Visszateszem a húst, 20-25 perc alatt puhára párolom. A tejszínhez a hús levéből hozzáteszek 2 merőkanállal, simára összedolgozom (hőkiegyenlítés), úgy öntöm vissza a húsra. Lassú tűzön, állandó keverés mellett még 2-3 percig összeforralom. Medvehagyma levelével díszítem.
Epres brownie
Babucs Andrea hobbicukrász, a zuglói Café Box kávézó tulajdonosa szerint ennek a csupa csokis sütinek nem lehet ellenállni.
Hozzávalók: 225 g vaj, 200 g étcsoki, 60 g kakaópor, 5 egész tojás, 250 g kristálycukor, 100 g liszt, egy csipet só.
Tetejére: eperlekvár és 20-30 dkg friss eper.
Vízgőz felett óvatosan felolvasztom a vajat a feldarabolt étcsokival, majd belekeverem a kakaóport, félreteszem hűlni. A tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig szép fényes, sűrű habbá keverem, alacsony fokozatra kapcsolva hozzáadom a vajas csokit, végül a lisztet, amivel még egy percig keverem. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 percig sütöm.
Akkor jó, ha a tetején már érezhető-látható a vékony réteg, ami elkezdett berepedezni. Óvatosan megnyomkodom, ha még puha alatta, kicsit folyós is, mintha nem sült volna meg, akkor készült el. A langyos tészta tetejét kissé felmelegített eperlekvárral lekenem, majd friss darabolt eperrel díszítem. Eper nélkül is kitűnő az alaptészta!