A Zuglói Kenyérközösség december 2-án is átadónapot szervezett. Mondhatni, ebben semmi különös nincsen, hisz a civil társulás 2019. február 23. óta minden csütörtökön megtette ugyanezt. De ez az alkalom más volt, mint a többi, mert a közösség most először szervezte az átadónapját a Mogyoródi úti Sportpályára.
Az első helyszínünket, a Bosnyák utca – Kövér Lajos utca sarkán található Közösségi Asztalos Műhelyt nemes egyszerűséggel kinőttük – mondta Csernovitz Adél, a bevásárló közösség alapítóinak egyike. – Szerencsére az önkormányzattól, elsősorban Szabó Rebeka alpolgármestertől segítséget kaptunk, így hamar új otthonra leltünk.
Ezzel a törzsvevők többsége is egyetértett. Mint mondták, a Mogyoródi úton van hely parkolniuk, ebből kifolyólag bátrabban is mernek vásárolni.
Az első alsórákosi átadónapot az időjárás is sújtotta. Az özönvízszerű esőben eleinte nehéz volt elképzelni, hogy bárki is kilátogat majd a sporttelepre. Szerencsére a létesítmény házigazdája, a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. egy nagy sátrat biztosított az árusítóknak és a vevőknek, így viszonylag jó körülmények között történhetett a bevásárlás. Ennek megfelelően sokan vették a fáradságot, és esőben is kilátogattak a sporttelepre.
Egy budapesti piacon árusítottam, amikor Adélék megkerestek a Zuglói Kenyérközöség ötletével – mondta ifjabb Illés Gábor, a Csöglei sonka tulajdonosa. – A családunk már a dédnagyapám óta foglalkozik libakészítményekkel, amit nagyon szeretnek a zuglóiak is. Ezért az alapítás óta rendszeresen itt vagyunk ezeken az átadónapokon.
Sokkal kacifántosabb utat járt be Éless Tímea, aki először vásárlóként találkozott a Zuglói Kenyérközösséggel, majd maga is árusítani kezdte a termékeit.
Félig zuglóiak vagyunk, félig meg tállyaiak. Tokaj Hegyalján 15 hektár szőlőnk van, ahol biogazdálkodást folytatunk, azaz a hagyományos borászati technológiákat csak a legkisebb mértékben alkalmazzuk. A legfontosabb, hogy ként nem adunk a borhoz, így az ital megőrzi a gyümölcs természetes zamatát.
Csernovitz Adél elmondta, a zuglói átadónapok legfőbb célja, hogy olyan termelőktől olyan árut kínáljanak a vásárlóknak, amelyek táplálnak és nem megbetegítenek.
Azért csak egy valaki árul nálunk tejterméket, mert nehéz olyan termelőt találni, aki valóban tisztán tud termelni. Ennek ellenére is széles a paletta, mert az átadónapjainkon megtalálni a kézműves sajtokat, a kovászos péktermékeket, az egészséges tojásokat, a kézműves söröket, a vegyszermentes lekvárokat, a gyógynövényekből készített teákat, a mikrozöldeket, idény szerint az egészséges zöldségeket és biogyümölcsöket, illetve a befőtteket is. Advent idején kézműves termékeket is árusítanak nálunk, mi pedig az első Mogyoródi úti nap alkalmából finom gulyáslevessel kedveskedtünk a vásárlóinknak.